Το θρίλερ με τη σύλληψη της Εύας Καϊλή – Μεταφέρθηκε στις φυλακές Σαν Ζιλ

QatarGate: ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια και οι άλλοι τρεις που φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης ● Ποια στοιχεία παρουσίασε η Εισαγγελία του Βελγίου. Εντός της εβδομάδας η απολογία της, σε έναν-ενάμιση χρόνο η δίκη ● Έρευνες για εμπλοκή και άλλων μελών του Ευρωκοινοβουλίου

Της Μαρίας Ψαρά – Εφημερίδα Συντακτών

Δείτε επίσης:

Η Καϊλή στη φυλακή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά – Τι ανακοίνωσε η Εισαγγελία Βελγίου

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη και ερευνάται για διαφθορά – Διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ

L’ Echo: Σάκοι με χρήματα στο σπίτι της Καϊλή στις Βρυξέλλες- Συνελήφθησαν επίσης ο σύντροφός της και ο πατέρας της

Παύεται από τα καθήκοντα της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου η Καϊλή

Ν. Ανδρουλάκης: “Δούρειος Ίππος της ΝΔ η Καϊλή” – Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ την καλεί να παραδώσει την έδρα της

Τελικά, τίνος είναι η Καϊλή βρε παιδιά; – Η αλληλο-στήριξη με Μητσοτάκη σε όλα τα κρίσιμα


Στη φυλακή Σαν Ζιλ στις Βρυξέλλες οδηγήθηκε πιθανότατα χθες η Εύα Καϊλή. Μετά την απόφαση του ανακριτή Βρυξελλών για την προφυλάκισή της, η ευρωβουλεύτρια των Σοσιαλιστών και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να αποχαιρετήσει την ελεύθερη ζωή της στο Βέλγιο, για να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα, με κατηγορίες όπως η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, στο πλαίσιο του σκανδάλου χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ – QatarGate. Η άρση της ασυλίας της συζητείται σήμερα (Δευτέρα) στην ολομέλεια του Ε/Κ στο Στρασβούργο.

Την ίδια στιγμή, οι διαδικασίες αντικατάστασής της από τη θέση του αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινούνται με ταχείς ρυθμούς. Σήμερα κιόλας, συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων για να την καθαιρέσουν και επισήμως. Έχουν προηγηθεί η ανακοίνωση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ότι απαλλάσσει την Εύα Καϊλή από όλες τις αρμοδιότητές της ως αντιπροέδρου και η ανάρτηση της επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρσία, ότι κινεί διαδικασίες αντικατάστασης της Καϊλή με έτερο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή.

Το θρίλερ με τη σύλληψη της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της, του πατέρα της, αλλά και ακόμη τριών Ιταλών υπηκόων, ξεκίνησε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Βελγίου, που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι, «συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ευρείας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας για φερόμενα εγκλήματα εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Η Εισαγγελία επιβεβαίωσε πως «υπάρχουν υποψίες ότι καταβλήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική ή/και στρατηγική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αποφάσεις του».

Στο δια ταύτα, η Εισαγγελία αποφάσισε ότι τέσσερα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας, τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά.

Πέρα από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, σε αυτά τα άτομα συμπεριλαμβάνονται ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ένας ακόμα λομπίστας, που φέρεται να λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ των εμπλεκομένων. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον δικαστή – ο πατέρας της Εύας Καϊλή αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι.

Επιπλέον, η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα, το Σάββατο το βράδυ, στις Βρυξέλλες, στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή, επίσης από τους Σοσιαλιστές. Οι Αρχές δεν αποκλείουν να «ανοίξουν» την έρευνα και σε άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τι προβλέπει η διαδικασία
Η Εύα Καϊλή θα μεταφερθεί είτε στη φυλακή γυναικών που είναι εντός του αστικού ιστού, στην περιοχή Σαν Ζιλ, είτε σε μια άλλη, που είναι και καινούργια και βρίσκεται πιο μακριά, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ευρωβουλεύτρια θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον άλλες 48 ώρες και έως το τέλος της εβδομάδας, συμβούλιο δικαστών θα αποφασίσει αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή αν θα απελευθερωθεί με περιοριστικούς όρους.

Τρία θα είναι τα κριτήρια που θα κρίνουν αυτήν την απόφαση: αν είναι ύποπτη φυγής, αν είναι ύποπτη τέλεσης ίδιου αδικήματος ή αν υπάρχει κίνδυνος συμπαιγνίας, που σημαίνει να συνωμοτήσει με πρόσωπα που θα την αθωώσουν.

Από εκεί και πέρα, μέχρι την ημέρα που θα εκδικαστεί η υπόθεση, μπορεί να μεσολαβήσει ένας ή ακόμα και ενάμισης χρόνος.

Ο δικηγόρος της θα πρέπει να μιλάει γαλλικά ή φλαμανδικά – πάντως ο ανακριτής είναι γαλλόφωνος και εκτιμάται ότι η δικογραφία θα είναι στα γαλλικά.

Στο δικαστήριο, η διαδικασία θα είναι σύντομη, δεν πρόκειται να κρατήσει περισσότερο από 10 μέρες. Η δε απόφαση δε θα καθυστερήσει περισσότερο από έναν μήνα.

Η όλη εκδίκαση θα αφορά δύο μέρη, το ποινικό κομμάτι αλλά και το αστικό, δηλαδή το οικονομικό σκέλος.

Όσο πιο «μακριά» χρονικά πάει η υπόθεση, τόσο λιγότερες ποινικές συνέπειες θα έχει. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσει, πέρα από την ποινή της, και τους φόρους προς το βελγικό κράτος για τα ποσά που θα αποδειχθεί ότι έχει αποκρύψει.

Ψίθυροι και ανησυχίες
Όπως είναι φυσικό, στις Βρυξέλλες οι αποκαλύψεις είναι το βασικό θέμα σε όλες τις συζητήσεις. Και, φυσικά, έχουν αρχίσει οι ψίθυροι για τη γενικότερη συμπεριφορά της Εύας Καϊλή, ειδικά σε σχέση με το Κατάρ.

Για παράδειγμα, η Εύα Καϊλή, πέρα από τη γνωστή πλέον επίσκεψή της στο Κατάρ και τη φωτογραφία της με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, την οποία είχε ποστάρει στο Τwitter στις 20 Νοεμβρίου, είχε ταξιδέψει ξανά εκεί για να παρακολουθήσει από κοντά τον εναρκτήριο αγώνα του Μουντιάλ μεταξύ του Κατάρ και του Εκουαδόρ. Την επίσκεψη αυτή, όμως, δεν την είχε δημοσιοποιήσει, ούτε είχε αναρτήσει κάποια φωτογραφία, όπως θα περίμενε κανείς.

Την επόμενη μέρα, στις 21 Νοεμβρίου δηλαδή, η ευρωβουλεύτρια είχε εκφωνήσει αυτήν την περιβόητη πλέον ομιλία που είχε ξαφνιάσει τους πάντες, όπου περιέγραφε το Κατάρ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ως εργασιακό παράδεισο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές εξετάζουν μήπως κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού μετέφερε κάποιο από τα ποσά που βρέθηκαν σπίτι της.

Πάντως, λίγες μέρες μετά, την 1η Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή φρόντισε να ψηφίσει την αμφιλεγόμενη θέση υπέρ της απελευθέρωσης της βίζας για το Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή η ψηφοφορία λάμβανε χώρα σε επιτροπή (LIBE) της οποίας η ευρωβουλεύτρια δεν ήταν μέλος! Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αυτήν την εβδομάδα, αλλά ήδη η Αριστερά έχει διαμηνύσει ότι θα μπλοκάρει τη διαδικασία.

Μια φωτογραφία της Εύας Καϊλή με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, φαίνεται πως έβαλε και εκείνον στο «κάδρο». Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν οποιαδήποτε σχέση του αντιπροέδρου με την υπόθεση του σκανδάλου.

Πάντως, ως εγκέφαλος της όλης υπόθεσης «φωτογραφίζεται» από τα βελγικά ΜΜΕ ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος είναι πρόεδρος μιας ΜΚΟ κατά της Ατιμωρησίας. Στο Δ.Σ. της οργάνωσης υπήρχαν πολλές γνωστές προσωπικότητες, που αποχώρησαν την Παρασκευή το βράδυ. Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί